För den som spelar handboll kan det vara inspirerande att följa andra handbollsspelares karriärer och se vilka som det gått bäst för genom historien. Dessa snabba, starka och skickliga män och kvinnor har gjort sina länder stolta genom deras kämparanda och talang och det är bara att ta av sig hatten för dem.

Varje år utser IHF världens bästa handbollsspelare och år 2016 var det Nikola Karabatic som spelar för Frankrike som fick priset på herrsidan. Denne 33-årige, kroatfödde begåvning fick även utmärkelsen 2007 och 2014 och med sina 1.96 m är han en riktig jätte. Karabatic har handboll i blodet då både brodern är spelare liksom fadern som var målvakt men tyvärr har han också hamnat i blåsväder ibland, inte minst år 2012 då han åkte fast för att ha fixat en match.

Årets bästa kvinnliga spelare var rumänskan Cristina Neagu som även hon utsetts som detta två gånger förut: 2010 och 2014. Vid blott 28 års ålder har hon fortfarande mycket att ge och enligt många är hon den bästa kvinnliga handbollsspelaren genom alla tider. Ett tag såg det illa ut för Neagu då hon för några år sedan ådrog sig ett par otäcka skador men nu är hon på plan igen och spelar för fullt.

Det finns även svenskar som kammat hem denna åtråvärda titel! År 1990 utsågs göteborgaren Magnus Wislander till årets spelare och han gjorde under sina 384 landskamper hela 1 185 mål. Detta gjorde att han år 1999 utsågs till århundrades bästa spelare av IHF. Bland den idag 53-årige Wislanders främsta tillgångar var hans högerhand som tycktes dra åt sig handbollarna även i de mest omöjliga situationerna.

År 1994 utsågs Mia Hermansson-Högdahl till årets bästa spelare av IHF och även hon kommer ifrån Göteborg. Denna begåvade spelare är idag 52 år och under sina 216 landskamper lyckades hon pricka in hela 1 091 mål.