Två av Sveriges mest älskade idrotter är handbollen och ishockeyn. Sporterna har mycket gemensamt. Farten är hög. Bara de mest atletiska och rappaste idrottarna lyckas ta sig till toppen av de båda sporterna. På samma gång är ingen av idrotterna något för mesar. Bägge sportarterna karakteriseras av hårda tag. Både hockeyspelaren och handbollsspelaren får räkna med slag och tacklingar från motspelare som försöker ta bollen ifrån denne. Farten, de många målen och tuffheten har gjort att bägge sporterna definitivt hör till landets mest älskade lagsporter. Tyvärr finns även mindre smickrande beröringspunkter mellan ishockey och handboll. Skadorna är väldigt många jämfört med andra sporter.

Hockeyn och handbollen sticker ut i skadestatistiken

Att sporterna är hårda för dess utövare kan inte ha undgått någon som någonsin sett en tät hockeymatch eller en spännande handbollsmatch på TV. Det smäller både på isen och i hallen och där ishockeyspelarna kanske tillåts ta i lite mer än handbollsspelare så kompenseras de istället av att de tillåts bära skydd. Handboll och Ishockey har tillexempel fler skador per 100 utövare än både ridsport och innebandy. Inte ens en sportutövning som alpin skidåkning kommer i närheten även om de flesta utövarna där knappast är att jämföra kunskapsmässigt med ishockey- eller handbollsspelarna.

Knäskador dominerar inom både handboll och ishockey

Bland de allvarligare skadorna sticker knäskadorna ut bland utövare av de båda sporterna. Inom handbollen är det de snabba vändningarna och den ibland felande friktionen mellan sko och golv som får knät att ge vika. I ishockeyn är det istället de tunga spelarna och kollisionerna som är boven i dramat. Korsbandsskador är väldigt vanligt bland båda utövarskadorna och även andra typiska knäskador som skador på menisk och ledband är överrepresenterade i statistiken.

Bland de mindre allvarliga skadorna som ofta uppstår hos handbolls- och ishockeyspelare sticker mindre brott ut. Brutna fingrar är vanligt bland bägge grupper utövare och även större benbrott eller brutna armar är relativt vanligt.