Handboll är en sport där två lag om sju personer spelar på en mindre plan som är 40 x 20 meter. På vardera sidan finns ett mål, format som ett fotbollsmål med nät men av mindre storlek, som motståndarna försöker få in en boll i. Bollen är strax under ett halt kilo tung och mellan 55-60 cm beroende på om det är ett herr- eller damlag som spelar.

Matchen varar i två trettio minuters halvlekar och pausen i mitten brukar vara i lite över tio minuter. Man skall kasta in bollen i målet och inte sparka den, vilket är anledningen till att sporten heter som den gör och det hela går i rasande fart. Det är till och med förbjudet att spela för långsamt då detta räknas som passivt spel och domaren då har rätt att räcka över bollen till motståndarlaget.

Poängräkningen är anpassad så att man får ett poäng för varje lyckat mål och vid tidens slut är det laget med flest poäng som vinner. Om det skulle stå oavgjort förlänger man tiden med fem minuters omgångar med en minuts paus emellan, tills någon har vunnit. Detta är något som man också kan ha kul med genom Betting där man online kan satsa slantar på det lag man vill och hur många poäng det kommer att få.

Även om det finns en hel del regler om vad man får och inte får göra under en omgång så är handboll lite unikt i och med det faktum att man inte blir avstängs trots att man bryter reglerna och därför kan få hur många anmärkningar som helst.

Spelarna dribblar bollen ungefär som man gör i basket och i likhet med denna sport får en lagmedlem ta upp till tre steg med bollen i handen. Det är förbjudet att röra vid golvet förutom om man är målvakt, och denne har ett område på sex meter att röra sig på runt målet med bollen i handen. Man får dock inte som målvakt överskrida gränsen om man håller i bollen.