Under en handbollsmatch kan det gå riktigt hett till och hastigheten är maximal och detta är ingen sport för sävliga eller hariga, här gäller det att gå fram så snabbt och kraftfull som möjligt, att ständigt vara på alerten och att inte dra sig för att hoppa högt och göra snabba, stora kliv. Detta innebär att man också riskerar vissa skador och det finns ett antal sådana som är typiska för just denna sport.

Benhinneinflammation

Handbollsspelare springer mycket och precis som löpare kan detta leda till benhinneinflammationer som yttrar sig som smärta utmed smalbenen. Detta kan bero på att man tränat för mycket eller att man inte har bra skor; just handboll har inga specifika skor för just denna sport så det är viktigt att spelaren investerar i bra skor för syftet. Får man ont är det viktigt att snabbt ta sig till doktorn och det finns många bra behandlingar som utförs av naprapater.

Vrickningar

Just fötterna och anklarna är de mest utsatta under en handbollsmatch och man har beräknat att hela 45 % av alla skador har med just detta område att göra. Framförallt handlar det om vrickningar under språng men även om brutna ben ibland då spelarna har en sådan framfart att hastigheten plus gravitationen kan vara ödesdiger. Problemet med vrickningar och avslitna hälsenor är att det tar mycket tid att återhämta sig och spelaren måste följa en mycket strikt regim av rehabilitering.

Knäskador

Ungefär 20 % av skadorna har med knäna att göra. Det kan röra sig om elaka stukningar eller fall på menisken och precis som med fotvristerna krävs det en långvarig konvalescens som består av både vila och fysioterapi.

Huvudskador

Dessa skador står för ungefär 15 % och uppkommer i samband med fall och krockar med andra spelare. Har man otur kan man få en hjärnskakning och därför är det viktigt att alla hårda smällar mot huvudet följs upp av omedelbara läkarundersökningar.