Handbollens moderna historia började för ungefär tvåhundra år sedan och enligt många historiker var det nordeuropéer och skandinaver som utvecklade sporten till det den är idag. Ingen vet riktigt hur det hela började men att det fanns en hel del olika bollspel sedan antiken är säkert.

En teori är att sporten uppkom i Tyskland i samband med att man tränade mycket med bollar; alltifrån tunga medicinbollar till tennis. Det fanns också många lagsporter och över huvud taget var man på 1800-talet intresserad av den mänskliga fysiken och hur man kunde bli så frisk och vältränad som möjligt. Vid sekelskiftet var det några tränare som medvetet raffinerade lagsporter där man skulle passa bollar mellan varandra liksom träffa mål till det vi idag kallar handboll med regelrätta banor och specifika regler och förbud.

I början av 1900-talet började denna nya sportform sprida sig över västvärlden och den blev snabbt populär, inte minst i Danmark där man utfärdade den första regelboken år 1906. Författaren till dessa regler var en gammal löjtnant som dessutom var olympiad medaljör och gymnastiklärare och han såg till att detta blev en respekterad och regelmässig sport i sitt land. Länder som Sverige, Norge, Holland och Tyskland var bland de tidigaste entusiasterna.

Den allra första gången som handboll räknades som en olympisk gren var i samband med olympiaden i Berlin år 1936, den som Hitler medverkade i. Snart fanns det både internationella och nationella handbollsorganisationer över hela världen och idag är ungefär 19 miljoner människor involverade i denna roliga och snabba sport.

Idag spelas det matcher för både amatörer och professionella spelare i olika ligor och förutom de olympiska spelen anses världsmästerskapen för herrar, som spelas vart tredje år, vara de mest prestigefyllda. Det land som vunnit flest guldmedaljer i denna turnering är Frankrike men Sverige är mycket god tvåa och det är minsann ingen dålig bedrift!