Efter oavgjort 21-21 mot Frankrike kunde laget under ledning av Henrik Signell inte behålla sin ledning under hela matchen och står nu inför en svårare väg till Paris. Värdarna är bara en poäng bakom Ryssland på andra plats (6).

Sverige fick en bättre start mot värdarna i huvudtävlingens andra omgång. Efter en 3-0-ledning av Olivia Mellegard, Hanna Blomstrand och Isabelle Gulldén tog Frankrike bara fem minuter på sig att göra sitt första mål genom Laura Flippers. De gick dock närmare och med nästan 10 minuter hade de minskat avståndet till drygt en minut (5-4). Med Pauline Coataneas mål efter 22 minuter utbröt XXL-hallen i applåder, vilket markerade den nionde kvitteringen i rad och första gången Frankrike hade varit tillbaka i matchen sedan 0-0, efter att ha varit under med två mål sedan starten.

Efter att Henrik Signell gjort ett stopp vid 24 minuter, omgrupperade truppen och fick en ny ledning som de skulle hålla till slutet av de första 30 minuterna. Gulldén, som spelade sin 200:e match för landslaget, gjorde fyra mål i första halvlek och hjälpte sin sida med några av sina karakteristiska assist, varav den sista var en “no-look passning” till Linn Blohm, som satte 14-11 i första halvlek. Sverige spelade bättre än vad de gjorde i den inledande matchen av huvudomgången mot Montenegro, och de hade kommandot.

Jamie Roberts gjorde matchens första mål, vilket gav Sverige en fyramålsledning, den största turneringen (15-11). Laura Glauser hoppade in på banan under hela andra halvlek, och hon skulle bli en nyckelspelare för Frankrike under matchens avgörande ögonblick. Beatrice Edwiges 18-16-mål efter 39 minuter skulle bli matchens sista mål under de kommande 10 minuterna, eftersom ställningen förblev oförändrad fram till den 50:e minuten. I den 50:e minuten skulle Hanna Blomstrand öka målskillnaden till tre (19-16). De tio minuterna utan mål visade på sega försvar men till stor del av målvaktsförmåga av både Filippa Idehn och Glauser. Brest Bretagnes svenska målvakt stoppade tre snabba pauser i följd för att behålla sitt lag i ledningen.

Under de följande minuterna skulle Frankrike, med hjälp av en otrolig publik i XXL-hallen, göra kvittering till 55′, tack vare ett mål från Alexandra Lacrabere. Gruppen stod upp under resten av matchen och spelade en viktig roll i slutminuterna, skrek efter varje fransk räddning och skrek vid varje mål. Blohm gjorde 21-20 med 4 minuter kvar efter ännu en “no-look passning” från Gulldén, och Orlane Kanor kvitterade för sista gången i nästa försök. Gulldén tappade bollen, Kanor sköt utanför räckhåll, Sverige kallades för teknisk foul, Frankrike hade ytterligare ett anfall som Idehn stoppade strax före den sista summern. Det blev ett “trevligt” resultat för Frankrike och ett “tråkigt” resultat för Sverige, som hade lett i stort sett hela matchen och fortfarande var med i kampen om en semifinalplats.