Sveriges herrlandslag i handboll har mycket att stoltsera med! Inte nog med att man har en fantastisk laganda och riktiga stjärnspelare, man har dessutom kommit att bli ett av jodens bästa lag i sporten. Man har vunnit en lång radda medaljer i både Världs- och Europamästerskap och man har dessutom gamla segrar i meritförteckningen från mitten av det förra århundradet då man också spelade mycket utomhus eftersom det på den tiden inte fanns så många lokaler.

Handboll började som en extremt populär sport i Tyskland och det var därför inte så konstigt att Sverige besegrades ett antal gånger av germanerna till en början. Allteftersom sporten blev populärare började dock svenskarna ta revansch och en av de bidragande faktorerna var att man fick en fantastiskt skicklig tränare vid namn Curt Wadmark år 1948 som själv spelat handboll länge. Under de följande två årtiondena kom Sveriges herrlandslag att kamma hem många segrar, bland annat mot Västtyskland i VM år 1954 och Tjeckoslovakien fyra år senare.

Efter dessa stora segrar genomgick laget en viss svacka under ett par årtionden men på 1980-talet började man hämta sig igen. Man satsade stort på både unga och begåvade spelare liksom tränare och man kom att hämta in ett stort antal medaljer i OS bland annat 1992 och 1996. Dessutom blev man Europamästare två gånger liksom kammade hem guld i VM år 1999.

Det verkar som om Sverige går igenom berg- och dalbanor ungefär vart tjugonde år och i skrivande stund befinner sig landslaget i en mindre svacka. Det innebär dock inte att man inte har ett antal prestigefyllda segrar under rockärmen, som till exempel en välförtjänt fjärdeplacering i sommar OS i London år 2012. Detta följdes av en mindre katastrof under OS i Rio de Janeiro 2016 då man besegrades av Tyskland, Egypten, Slovenien och Polen. Men det är säkert bara en tillfällig svacka!