Varför man skall välja just handboll i stället för någon annan sport är en bra fråga. Vad är det som är så speciellt med denna sport och vilka är dess specifika fördelar? Har man något extra att tjäna på att vara en aktiv medlem eller supporter av sporten i fråga?

För att börja med det mest uppenbara så är handboll precis som alla andra sporter ett fantastiskt och otroligt bra sätt att hålla sig i form på. Människor är byggda för att röra på sig och nu för tiden är folk mer stillasittande än någonsin. Med TV, datorer och mobiler är allt enkelt att göra stillasittande idag och ju mer man sitter desto svårare blir det att komma ur soffan. Därför är all fysisk aktivitet att uppmuntra och handboll är en alldeles utomordentlig sport för alla typer av människor och alla åldrar.

En av de mer unika fördelarna med handboll är att det är en mycket billig sport att utöva; förvisso har man en specialtillverkad boll men i övrigt är utrustningen mycket överkomlig. Ett par skor som inte är för hala men heller inte greppar för hårt, en t-shirt och ett par shorts är i princip allt man behöver för att komma igång. Man kan spela både inomhus och på stränder, vilket gör att man inte är begränsad till skolans gymnastiksal eller idrottshallen.

För att bli en duktig handbollsspelare krävs att man tränar på många olika saker, till exempel koordination, reflexer, balans, kondition och styrka. Det gör att man får en bra helhetsträning som kommer till nytta i många andra delar av livet.

När man spelar handboll så måste man också lära sig att bli en bra lagkamrat och här får man också en nyttig livsläxa där egenskaper som hänsyn och samarbete odlas. Handboll spelas av lika många kvinnor som män så man får ett roligt gemensamt intresse som man kan dela med många.