Handboll är en mycket äldre sport än vad man kanske tror om man skall räkna in alla spel som gått ut på att man genom att i lag kasta bollar i ett mål och därmed få tillräckligt med poäng för att vinna. Sådana spel har förmodligen funnits längre än vad arkeologiska lämningar och historieböcker kan dokumentera men det kan ändå vara intressant att titta lite på handbollens ursprungshistoria som går tillbaka många tusen år i tiden.

Både antikens greker och romare var extremt förtjusta i sport och de ägnade mycket tid åt att både delta och vara åskådare; det var ju inte för inte som de olympiska spelen började i antikens Grekland år 776 f. Kr. Till skillnad från vad många människor tror så var även kvinnorna i dessa gamla kulturer mycket aktiva inom olika former av idrott och man har till exempel hittat mosaiker från romerska badhus som avbildar kvinnor iförda bikinis som lyfter tyngder och hantlar. Det gamla mottot ”En sund själ i en sund kropp” har tillskrivits det antika geniet Aristotoles.

För tretusen år sedan utövade antika grekinnor en sport som kallades urania, himmel, och det gick ut på att man kastade en boll så högt upp i luften som möjligt och därmed fick poäng. De militanta spartanerna spelade matcher mot varandra där de delade upp sig i lag som försökte kasta en boll över en viss linje. Naturligtvis var inga av dessa sporter exakt som dagens handboll men det var början till det hela.

Romarna hade en speciell boll som de kallade follis och likt en fot- eller handboll var den tillverkad av läder och fylld med luft. Bollen kastades mellan spelarna och kunde vara av olika storlek beroende på vad man ville uppnå med träningen. En liknande men hårdare boll hette harpustum och den sprang spelarna med likt moderna tiders rugbyspelare och det kunde gå ganska tufft till.