Den internationella handbollsfederationen (IHF) grundades i Danmark år 1946 för att vara organisatör och kontrollant av handbollens olika aspekter i världen. Sverige var bland de länder som grundade organisationen tillsammans med Norge, Polen, Schweiz, Finland, Frankrike och Holland. Ordförande från dag ett var en svensk vid namn Gösta Björk och han satt på sin post i fyra år.

Organisationen sysslar med allt som har med handboll att göra: man organiserar turneringar, håller koll på reglerna och förnyar dem vid behov, ger information om spelet och de många tävlingarna liksom skaffar sponsorer. Man är ansvarig för både mäns och kvinnors lag och tävlingar och dess högkvarter ligger idag i den schweiziska staden Basel och man är en enande organisation för alla typer av handboll inklusive strand- och rullstolshandboll.

Idag är IHF en så enorm organisation att man kan skryta med hundratals länders deltagande och man arrangerar ofta vänskapsmatcher mellan olika länders lag. Tack vare denna stora organisation finns det idag nationella handbollsorganisationer på alla kontinenter i världen och man sponsras av några av världens största sportföretag som Intersport och Adidas.

Eftersom man vill uppmuntra alla dessa olika organisationer har IHF ett antal priser och utmärkelser som de belönar dem med. Bland annat kan man vinna Årets Spelare och Årets Tränare liksom få priser för god laganda eller stora framgångar. År 2016 vann Nikola Karabatic som spelar för Frankrike och Christina Neagu (för andra året i rad) bästa spelare i männens respektive kvinnornas kategorier.

Vartannat år utdelas den så kallade Hans Baumann trofén till den nationella handbollsorganisation som bäst verkat för att sprida och gynna sporten i sitt hemland. Den senaste trofén kammades in av Danmark år 2013. Även domare får priser och troféer av organisationen för uppvisad heder och strikta neutralitet och om man vinner en sådan medalj förväntas man som domare att bära den under framtida matcher.