Handboll är ett fantastiskt sätt för människor att komma närmare varandra. Visst är det en regelrätt idrott med regler och världsmästerskap men som alla atletiska grenar är det också ett roligt spel som får både spelare och supporters att må bra. Det är roligt att titta på en intensiv handbollsmatch och spänningen kan vara olidlig då det höga tempot tillåter plötsliga poängförändringar och det nästan aldrig är för sent att vända på resultatet. Att själv vara handbollsspelare innebär förutom spelet i sig att man får livslektioner i laganda och gemenskap och man skaffar ofta vänner för livet.

I Örebro har man startat ett projekt som heter ”Handboll för Hjärta och Gemenskap” på initiativ av stadens idrottsförening. Man vill med detta rikta sig till barn i åldrarna 10-12 och lära dem att genom sport skaffa vänner och lagkamrater av alla kön, nationalitet, religion och bakgrund. Det handlar om att acceptera och tycka om varandra trots olikheter och nyckelordet här är integration.

Projektet går ut på att man samlar in ungefär tjugo barn och ungdomar från Örebros alla stadsdelar och man vill att en eller två personer från varje del skall vara ledare. Man uppmuntrar även föräldrar att ställa upp på olika sätt, till exempel genom att vara funktionärer, chaufförer eller bara vara där och heja på.

Barnen får lära sig hur man spelar handboll och sedan spela matcher i olika lagformationer och poängen är att alla, barn som vuxna, på så sätt skall ha något som förenar dem. Man kan skaffa nya vänner, lära sig om varandras kulturer och få den enormt värdefulla insikten som motverkar otäcka saker i samhällen som rasism och intolerans. Det är just därför man vill att så många föräldrar som möjligt också skall vara involverade eftersom de har så stort inflytande på sina barn och att de dessutom skall kunna skaffa nya vänner, vilket inte alltid är så lätt om man är vuxen invandrare.