Det är inte bara volleyboll som spelas på världens många stränder; även handboll är en extremt populär strandsport bland både unga och gamla runt om på jorden. Detta innebär ett tufft spel eftersom det är extra tungt att springa i sand men det går ändå vansinnigt fort och är lika roligt att se som att delta i.

Förutom de uppenbara skillnaderna som lokal/miljö och det faktum att kvinnliga spelare tenderar att spela i en mer bikiniliknande utstyrsel så finns det några skillnader mellan strandhandboll och vanlig inomhushandboll. Man spelar ibland i tre omgångar eftersom det hela går ut på att man skall vinna med majoritet; har lagen varsitt set poäng så spelar man alltså ytterligare en runda och man avgör oavgjorda matcher med shoot outs, det vill säga att man i varje lag har en spelare som försöker göra mål.

Man har också ett poängsystem som inte bara går ut på att träffa bollen i mål utan också vilka slags tekniker och metoder man tillämpar för att vinna. Till exempel så kan man få dubbla poäng om man lyckas göra mål på ett särskilt imponerande sätt som att kasta bollen baklänges, att snurra i luften eller att kasta från långt avstånd.

I skrivande stund är Brasilien etta i världsmästerskapen i handboll och det verkar kanske inte så förvånande med tanke på den oerhörda strandkultur man har här; livet levs på landets stränder och brasilianerna har gjort sig väl förtjänta sin titel då både männens och kvinnornas lag vann guld.

Den här typen av handboll kallas omväxlande sandboll och beachhandboll och sedan år 2002 har man gemensamma regler för alla länder. Till exempel är spelplanen mindre än den för inomhusspel, blott 27 x 12 meter (men målen är lika stora), och halvlekarna varar endast i tio minuter i stället för trettio. Man brukar också ha mellan sex och åtta spelare men endast fyra får vara på planen samtidigt, inklusive målvakten.