Sveriges damlandslag i handboll är ett duktigt och framgångsrikt lag som internationellt fått det trevliga smeknamnet ”Det leende landslaget” eftersom dess medlemmar var som solstrålar under världsmästerskapen år 2001.

Precis som i många andra nordeuropeiska länder så började handbollstävlandet på landets fotbollsfält under 1900-talets första hälft och det berodde bland annat på att man inte hade så många inomhuslokaler tillhanda i landet. Dessutom utvecklades handboll som ett alternativ till fotboll som på den tiden ansågs vara en maskulin sport som endast herrar borde syssla med och därför fick damerna hålla sig på fotbollsfälten.

Det började bra för de svenska damerna redan i starten. Som landslag tävlade man för den allra första gången år 1946 i Oslo och lyckades med bedriften att besegra norskorna med hela 5-2. Man kan nog föreställa sig att laget redan då var minst sagt leende!

Med tiden drog man sig inomhus allteftersom sporten ökade i popularitet och fler och fler hallar byggdes och invigdes. Damlandslaget kämpade på och idag är det precis lika aktivt och får lika mycket uppmärksamhet som herrarnas motsvarighet.

År 2016 gick Europamästerskapen i handboll för damer av stapeln i Stockholms sportarena Globen och naturligtvis var förväntningarna enorma. Man började i triumf genom att spöa Spanien med hela 25-19 och det lät som om taket skulle flyga i luften. Sedan gick det tyvärr ganska snett. Man mötte Slovenien och var tippad att vinna eftersom Sverige aldrig förlorat mot detta land men då tog övermodet kontrollen och det hela slutade med förlust. Detta påverkade säkerligen lagets psykologi och till sist hamnade damerna på åttonde plats.

Man kämpar dock på och laget hejas på av tusentals supportrar. För det är ju inte bara medaljerna som allt hänger på utan även stark kämparanda och spelglädje. Hittills är lagets bästa placering silver vilket man fick under EM år 2010 men det skall tjejerna snart ändra på.