Målvakter i olika sporter, vare sig det handlar om fotboll, hockey eller handboll, är ibland lite underskattade då de spenderar en stor del av tiden till synes stillastående. I stället är de stora stjärnorna, som Zlatan, de som springer snabbt och elegant, som är skickliga dribblare och som har ett stort antal rörelser som de blivit mästare på att utföra.

Detta är dock en ganska stor orättvisa då målvakten spelar en oerhört viktig roll för laget då det är just denne som måste vara så skicklig och alert att motspelaren inte kan få in målskott. En målvakt måste hela tiden vara till hundra procent alert och befinna sig i ständig rörelse, även om det inte handlar om att springa långa sträckor. Nej, här handlar det snarare om små, snabba steg, höga hopp och en vakande blick.

Ska man försöka sig på att göra mål i handboll så måste man befinna sig utanför målvaktens zon som sträcker sig sex meter från målet. Man får som spelar befinna sig inom detta område utan att bli bestraffad men man får absolut inte försöka sig på att göra mål. Gör man det ändå blir det omedelbart straff för det motstående laget som får kasta bollen från sju meters avstånd. Man får kasta bollen mot målets kanter men hela bollen måste ha gått över mållinjen för att det skall räknas.

Om en målvakt skulle ta sig utanför sin zon så går det bra så länge han eller hon inte håller i bollen. Skulle det vara fallet så blir det straff igen och återigen från samma utgångspunkt. Det är också förbjudet för en spelare att kasta bollen till sin egen målvakt om han eller hon befinner sig inne i målzonen. Avslutningsvis så får målvakten endast röra bollen med fötterna under själva momentet då någon försöker göra mål.