Rullstolshandboll är på framfarten! Den Internationella handbollsfederationen, IHF, har sedan lite drygt ett årtionde inkorporerat handikapps-versionen av denna extremt populära sport med motivationen att handboll skall vara tillgängligt för alla, oavsett kön, ras och fysiska hinder.

Eftersom alla spelare sitter i rullstol är reglerna lite annorlunda än ”vanlig” handboll men själva poängen är fortfarande att man i två lag tävlar om att göra så många mål som möjligt. Man har fem spelare på varje sida plus en målvakt som måste vara närvarande under hela matchen och målet i sig är något annorlunda format med 2.4 m x 1.6 m. Själva spelplanen är däremot densamma med 40 meters längd och 20 meters bredd.

Spelarna sitter i speciella rullstolar vars hjul lutar inåt. De är breda i vidd nedtill och smalnar av uppåt, vilket ger spelarna bättre balans, smidighet och hastighet. Det är just bredden som gör att rullstolarna inte välter när man vänder i höga hastigheter då tyngdpunkten hamnar längst ner i stället för högre upp. Detta är extremt viktigt och för att undvika skador har en domare rättigheten att förbjuda en rullstol om den inte uppfyller alla säkerhetskrav.

Halvlekarna är också något kortare då de brukar vara i tjugo minuter i stället för trettio och man tar korta pauser vid behov som inte får överskrida en minut. Spelarna får använda händer, bröstkorg och huvud under spelets gång och upp till två gånger får man lägga bollen på knäna när man rullar framåt. Man får däremot inte sätta fast den mellan benen eller köra in i motståndare för att förhindra deras framfart. Det är däremot tillåtet att med händerna och armarna försöka hindra sina motståndare så länge det görs på ett säkert sätt som inte riskerar någon.

Det finns ett antal klubbar för rullstolshandboll i Sverige och för att få mer information kan man vända sig till det svenska handbollsförbundet som även arrangerar tävlingar och turneringar.