Utrustningen som man behöver för att kunna spela handboll är enkel och relativt billig om man jämför med många andra sporter. Några saker bör man dock införskaffa för att det hela skall gå så korrekt till som möjligt.

Skor

Under en handbollsmatch går det hela i rasande fart och det är till och med ett måste; tycker en domare att det segar på för mycket kan han helt resolut ge bollen till motståndarlaget som straff. Man bör alltså undvika så kallat passivt spel så mycket som möjligt och för att kunna göra detta är skorna mycket viktiga.

Egentligen finns det inga specifika regler för hur handbollsskor skall se ut eller vara utformade men det betyder inte att man inte bör vara noga med att ha en sort som passar. Skorna bör vara liknande dem som basketbollspelare har som både greppar och glider. Greppet behövs för att man inte skall halka men samtidigt får de inte vara för tröga så att spelaren inte stoppas upp på plan eller till och med skadar sig. De flesta idrottsaffärer har personal som kan råda nya spelare att skaffa så bra skor som möjligt.

Kläder

Handbollsspelare spelar i t-shirt och korta shorts och varje lag brukar ha sin egen design och logo på kläderna. Allt enligt den egna idrottsklubbens regler. Kläderna är ganska åtsittande utan att för den delen vara åtsmitande som en våtdräkt. Man använder material som andas eftersom spelaren brukar svettas en hel del under matcherna.

Boll

Detta är en boll som liknar en volleyboll men något mindre och av en för sporten specifikt och unikt designad layout. Anledningen till att den är lite annorlunda utformad än fotbollar eller volleybollar är att spelaren skall greppa den i handen under en stor del av tiden och att materialet därför måste vara lätt att ha ett bra tag om.