Alla sporter innebär vissa riskfaktorer och bland handbollsspelare är det ofta frågan om vrickningar och stukningar då man springer snabbt och plötsligt gör vändningar, hoppar och duckar liksom ständigt försöker förhindra andra spelare att komma fram. Den sistnämnda faktorn gör att det också är vanligt med krockskador som danska skallar och professionella handbollsspelare går nästan konstant omkring med olika blåmärken och bulor. Detta förhindrar dem dock inte från att spela då det är en rolig sport som berikar deras liv på många sätt.

Så hur kan man förhindra dessa olika skador på spelplanen? En av de viktigaste faktorerna, särskilt i kalla Sverige, är att vara ordentligt uppvärmd. En kall, stel kropp är mycket mer mottagligt för skador så därför bör man inte göra någonting om man inte har värmt upp. Tränare är alltid noggranna med detta och brukar därför inleda varje träningspass och match med att spelarna får springa runt och få upp pulsen. Man kan också göra lättare övningar för axlar och knän, partier som är särskilt utsatta när de är kalla och gammal hederlig stå-på-platsen rörelser som jumpin jacks och armvevningar passar jättebra.

För dem som kanske varit med om en skada i det förflutna kan vissa kroppsdelar vara lite extra känsliga och därför kan det vara bara att sätta på sig speciella stöd runt knän och armbågar. Dessa kan förvisso förhindra rörelse en del men å andra sidan hålls allt på plats och man kan undvika vidare skador.

Regelbunden massage rekommenderas av många idrottsläkare och tränare eftersom den går in på djupet i musklerna och får hela kroppen att slappna av och bli mjukare. Dessutom upplever de flesta massage som något mycket skönt och avkopplande och det är ett väldokumenterat faktum att en människa som mår bra har ett allmänt bättre försvarssystem. Även kosten är viktig för att kroppen skall kunna återhämta sig mellan träningspassen och en välbalanserad diet kan göra enorm skillnad på kropp och prestationsförmåga.