Utomhushandboll är en annan variant av handboll som liksom beachhandboll inte spelas i någon sporthall eller under tak. Denna typ blev tidigt populär och deltog redan i de Olympiska Spelen i Berlin år 1936.

För utomhushandboll finns det två alternativ: att spela på stora ytor med elva medlemmar i varje lag eller i mindre, med samma mått som inomhushandboll, som spelas med sju. Den förstnämnda varianten var alltid mest populär i länder som Tjeckien och Tyskland medan man i Skandinavien föredragit den mindre varianten. Vad detta beror på tvistar de lärde om men det kan bero på att man utvecklade denna typ av handboll för kvinnor i Tyskland som ett alternativ till fotboll. Av denna anledning spelade man den stora varianten av handboll på fotbollsfält, vilket var praktiskt då sådana redan fanns överallt.

Under de olympiska spelen år 1936 var det Tyskland som vann i sitt hemland och man drog en enorm publik på 80 000 trots att regnet stod som spön i backen. Detta gav naturligtvis en rejäl skjuts åt prestigen och vinnarkänslan åt tyskarna och man fortsatte med fältboll, som man kallade det, under många årtionden.

Med tiden tröttnade man dock på det dåliga vädret! Nordeuropa är just som bekant inte speciellt varmt och torrt och efter alltför många inställda matcher började man dra sig inomhus alltmer och sedan sjuttiotalet är det framförallt vanlig handboll inomhus som utövas mest. Däremot så är beachhandboll fortfarande på framfarten men det beror mer på att man idag reser väldigt mycket och att till exempel nordiska spelare kan åka och träna runt Medelhavet och andra varma breddgrader.

Trots de många germanska framgångarna så lyckades Sverige komma in på ett litet hörn ganska tidigt då man hade väldigt få lokaler för handboll i landet på under 1900-talets första hälft. Idag finns det dock ganska gott om detta så utomhusvarianten har även här kommit i skymundan.