Five STATISTIK ATT FÖLJA I HANDBOLL

MÅLVAKTSEFFEKTIVITET

Målvakten är en nyckelspelare i alla lag och de har en enorm inverkan på slutresultatet av en match. I dag är det allmänt överenskommet att en bra målvaktsräddningsprocent i en match är cirka 35% (35% av motståndarens skott på mål räddas av en målvakt). I en match mellan PGE VIVE Kielce och Spójnia Gdynia (27/02/2018) räddade bortalagets målvakt drygt 16 procent av VIVE:s skott på mål (7/43). Det finns inte en chans att det kunde ha slutat bra. Spójnia förlorade med 27:46.

INSLÄPPTA MÅL EFTER OMSÄTTNING

Detta är en av nyckelindikatorerna inom handbollen. Ett stort antal av alla turnovers gör det möjligt för motståndaren att montera snabba motattacker, som mycket ofta slutar med ett mål. Denna statistik visar vilka spelare som föredrar ett aggressivt tillvägagångssätt (Där domare ger 2-minuters straffavstängningar till spelare som har begått en foul). Säsongen 2017/2018 var det Paweł Grzelak från Azoty Puławy som på egen hand fick 45 tvåminutersavstängningar på endast 36 matcher.

NÄR FLEST MÅL GÖRS ELLER MEDGES

Ett kännetecken för ett lag som visar i vilken del av matchen de är mer benägna att göra eller släppa in det högsta antalet mål. I Champions League-finalen 2018 mellan Nantes och Montpellier gjordes den viktigaste inverkan på matchen under de sista 10 minuterna, vilket gav ett resultat på 8:4 för Montpellier (slutresultatet var 32-27 för laget från södra Frankrike).Ett stort antal 9-meterskast indikerar att ett lag har långa och starkt beväpnade spelare som gillar att attackera från distans Tyvärr betyder kvantitet inte alltid kvalitet. I den sista PGNiG Superliga matchen, Orlen Wisła Płock utnyttjade endast 7 av 18 sådana kast och de förlorade matchen mot PGE VIVE Kielce 29:33 Det första rekordet av klumpa ihop sig lekar med handen är från 2000 B.C. i Egypten. Deras präster i Osiris tempel i Thebe avbildades på gravarna som slog bollen med handen. Sådana ikonografiska bevis finns också i Amerika där bollspel utgjorde en integrerad del av pre-latinamerikansk kultur. Över 700 bollplansplatser har identifierats från Arizona till Nicaragua. Många har skulpturer, basreliefer och målade fartyg. Visar folk som är engagerade i handspelade bollar. De äldsta är daterade så långt tillbaka som 1500 F.C., och intressant nog i bara ett område finns det lek med en vägg som skildrar chichimecafolkets land på den mexikanska platån. Ett enväggsspel spelas fortfarande i STATERNA runt Zacateca, där det finns över 400 banor med de flesta dimensionerna 12m x 6m – nästan 40 ‘x 20’.

Under tiden, tillbaka i Europa hänvisar den grekiska författaren Homer till ett handbollsspel uppfunnet av Anagalla, en prinsessa av Sparta, och beskriver handlingen på ett pittoreskt, om inte särskilt informativt sätt, “O’er den gröna mjöd som sport jungfrurna spelar, deras glänsande slöjor obundna längs himlen, sneda och retossed, bollen oupphörlig flyger.