Nybörjarguiden för att spela handboll

Spela positioner

Handbollspositionerna består av en målvakt, två fullbackar, två wingers, en cirkellöpare och en center. Här är bottennågen på handbollspositionerna. Det finns 14 spelare i varje lag i handboll, med sju på planen samtidigt.

Spelpositionerna i handboll är följande:

Målvakt – spelaren som försvarar målet med nästan alla delar av kroppen! Målvakten är den enda spelaren som kan röra bollen med fötterna.

Center – en kreativ handbollsspelare som leder spelet i både försvar och anfall. Även känd som “playmaker” och sätter upp taktiken och spelarna i skyttepositioner.

Vänster– och högerbackar – oftast de största spelarna i handbollslaget. När de försvarar försöker de blockera skott, och i anfall är de långdistanshandbollsskyttarna.

Cirkellöpare – den kreativa kraften i anfall och störningar för motståndarna när de försvarar. Cirkellöparen är snabb och kommer in bland motståndarförsvarare för att antingen skapa öppningar för lagkamrater eller för att själva komma in i en bra poängställning.

Vänster- och högerytter – de snabba spelarna som patrullerar sidan av planen. De kontrar mot motståndarvingar och ser i anfall ut att skapa öppningar för andra, eller skjuta från de svårare vinklarna.

Avbytare – ersättning är tillåten när som helst, utan begränsning och utan tidsstopp. Det finns sju avbytare vid sidlinjen för varje handbollssida. Men en avbytare kan inte spela förrän spelaren de byter mot är utanför planen.

Hur sporten kom till

Ursprunget till det moderna handbollsspelet kan spåras till norra Europa, främst Danmark, Tyskland, Norge och Sverige. Olika uppsättningar regler har fastställts i både Danmark och Tyskland. Med tiden förbättrades dessa och ledde så småningom till de första landskamperna – Tyskland och Belgiens herrlag möttes 1925 enligt denna lag.

Det är otroligt populärt i sådana som Spanien, Frankrike och Kroatien, som alla har professionella manliga och kvinnliga lag. Trots sin historia genomfördes herrmatchen inte i OS förrän i Berlin 1936. Damspelet tog ännu längre tid trots deras skicklighetsnivå, och introducerades så småningom i Montreal 1976.

Intresserad? Handboll utvecklar atletiska färdigheter, främjar lagarbete och ökar konditionen och det allmänna välbefinnandet. Även om det inte är en stor sport, kommer de flesta gym eller fritidsklubbar sannolikt att ha klasser eller handbollsevenemang för alla att engagera sig i. Det snabba spelet är ett bra sätt att utveckla din kondition men också utöka din sociala cirkel.