Vad är den nya handbollsförordningen och hur fungerar den? Fotbollens regler förklaras.

Från och med nästa säsong har IFAB bekräftat att mål gjorda eller producerade av oavsiktlig handboll inte skulle räknas.

Efter att IFAB (International Football Association Board) accepterat en handfull förtydliganden till nuvarande lagar, kommer en uppsjö av regeländringar att implementeras under säsongen 2019-20.

Handbollar var föremål för en av de mest anmärkningsvärda ändringarna.

Från den 1 juni 2019 har IFAB bekräftat att alla mål som görs eller tillverkas på grund av en oavsiktlig handboll kommer att diskvalificeras.

Tidigare baserades handbollsreglerna på brottets uppsåtlighet, och så är det fortfarande. Men det finns nu mer tydliga exempel på att bestraffa och vad som inte bör.

IFAB har officiellt bekräftat att en handboll kommer att delas ut om en spelare skapar en “onaturlig siluett” med sin arm, det vill säga gör sin kropp större. Om komponenten höjs över axelhöjd betraktas det omedelbart som ett brott.

Det finns inte längre någon handboll om bollen avleds mot rustningen om bollen träffar en spelare som stödjer sig själv med armen.

Vad är den nya handbollsförordningen och hur fungerar den?

Om följande villkor är uppfyllda kommer en frispark eller straff att dömas:

  • Efter att ha rört en anfallares hand eller arm går bollen in i mål.
  • När bollen studsar från deras hand eller arm, kommer en spelare i besittning av bollen och gör mål eller skapar en målchans.
  • När bollen kolliderar med en spelares hand eller arm blir deras siluett onormalt större.
  • När bollen höjs över en spelares axel, kommer den i kontakt med deras hand eller arm.

Om du gör följande blir det ingen påföljd:

  • Bollen träffar en spelares hand/arm när den lämnar sitt eget huvud/kropp/fot eller en annan spelares huvud/kropp/fot.
  • Bollen har inte gjort en spelares siluett orimligt större genom att röra deras hand/arm nära bålen.
  • När en spelare faller och bollen är mellan deras kropp och marken, kommer bollen i kontakt med deras hand eller arm (men inte utsträckt för att göra kroppen större).
  • Om en målvakt dessutom misslyckas med att rensa bort en boll från en lagkamrat, tillåts målvakten hantera bollen.

Som ett resultat kommer det inte att tillåtas att vinna bollinnehav och göra mål som ett resultat av hantering av bollen, liksom ett mål som görs omedelbart från hantering av bollen, oavsett syfte.

IFAB:s tekniska chef David Elleray kommenterade: “Avsiktlig handboll är fortfarande ett brott.” “Tidigare har vi kunnat förbättra lagstiftningen genom att fokusera på resultatet snarare än målet.”

“Vi letar efter fall där spelaren har en klar orättvis fördel genom att förvärva besittning eller kontroll över bollen som ett resultat av att den får kontakt med sin hand eller arm, särskilt i anfallsscenarier.”

Resultatet skulle ha blivit helt annorlunda om de nuvarande reglerna hade varit i kraft före 2019 Champions League-finalen.

Även om finalen mellan Liverpool och Tottenham spelades den 1 juni, dagen då reglerna trädde i kraft, gällde inte restriktionerna eftersom det var den sista matchen för säsongen 2018-19.