Lär unga spelare hemligheterna för framgångsrik handboll i australiensisk fotboll

Handboll är ett av de två sätt som en spelare kan avyttra en fotboll lagligt i australiensisk fotboll. Ursprungligen användes den för att kassera fotboll när spelaren tacklades och inte kunde sparka bollen. Det utvecklades till ett attackerande vapen under 1950-talet av Geelongs superstjärna, Polly Farmer.

Australisk fotboll på Limhamnsfältet

Den här artikeln handlar inte om den tekniska skickligheten med handboll utan den är utformad för att ge tränare för juniorspelare råd om hur man bäst kan använda handboll effektivt både i en attack och en defensiv situation.

Det är viktigt att unga spelare från början måste träna lika handboll med båda händerna. Detta kan uppnås genom att skapa par spelare i rader, två meter från varandra, handbollar med varandra med varandra och sedan gradvis förlänga avståndet mellan spelarna för att förlänga handbollen. Detta bör vara en vanlig träningsaktivitet. Denna aktivitet gör det möjligt för spelarna att hantera fotboll många gånger på kort tid. Uppenbarligen bör spelarna lära sig hur man handbollar korrekt. Spelarna bör också öva på olika typer av handbollar – rakethandboll såväl som den som rullarna slutar över.

När uppvärmningshandbollsövningen är klar simulerar du handboll i en speltypssituation. Under dessa simuleringar insistera på att spelarna gör följande för att förbättra effektiviteten i deras handboll.

Spelare måste rikta fotbollsbröstet högt framför sin lagkamrat. De bör rikta fotbollen in i utrymmet framför sin lagkamrat och tvinga spelaren att accelerera för att fånga fotbollen. Detta kommer att hjälpa spelaren att undvika att tacklas av en motståndare.

Australisk fotboll

Fotbollen ska flyta i en långsam looprörelse för att göra det enkelt för lagkamraten att fånga fotbollen.

Spelaren med fotboll ska alltid vända sig mot spelaren som han / hon handbollar till.

Handbollsspelaren måste följa handbollen för att hämta en dålig leverans, herda lagkamraten som tar emot fotboll och / eller få en uppföljande handboll.

Det är viktigt att spelaren som vill ha handboll ska ringa högt för fotboll och att handbollsspelaren ska erkänna det samtalet.

Det är viktigt att betona att spelare aldrig ska handboll till en spelare i närheten eftersom han / hon kommer att vara under press och troligtvis kommer att tacklas. Det är bättre att handboll i rymden framför din nära lagkamrat som tvingar honom / henne bort från försvararen och efter bollen. För denna typ av situation, lär dina spelare att handboll så att fotbollen rullar slut över studsar upp regelbundet för att göra det enkelt att samla fotboll.

Lär dina spelare att ge en anfallande handboll vid första tillfället eller inte alls. Med andra ord “inte telegrafera det” I. e. låt motståndaren veta att du vill handboll.

Ibland måste spelarna göra en defensiv handboll om de inte kan sparka eller inte har något stöd från en lagkamrat. Det är viktigt att de handbollar så långt som möjligt mot gränsen och följer upp handbollen och fortsätter att flytta fotbollen framåt i väntan på lagstöd. Den viktiga fördelen som spelaren har här är att spelaren vet vart fotboll går och har därför “hoppet” på sin motståndare när han samlar in fotboll.

Alla dessa idéer kan simuleras i övningsövningar och minispel. I synnerhet använder spel handboll, löpning samt tackling och herdning i ett begränsat område, t.ex.

Vår författare började spela australisk fotboll vid tio års ålder. Hans coachingkarriär började vid 20 års ålder och fortsatte fram till 60-talet. Han tränade lag i skol-, region-, delstats- och nationella mästerskap. Under större delen av sin seniorlekarriär tillbringade han mer tid på att spela som en anfallande kantspelare; bakficka och en spark bakom ryggpositionen. På ett år tränade han över 80 matcher med skol-, klubb- och representativa skollag inklusive flickalag. Han tar med den erfarenheten till den här artikeln. 

Läs också Afrika – Sport & kvinnor!