Laghandboll, kan det vara en sport för dig?

Team Handball (bättre känd som handboll) är en olympisk sport, men spelas oftare utanför engelsktalande regioner. Handboll kommer att vara en av sporterna under de nästa olympiska sommarspelen i London 2012. Handboll spelas mestadels på Europas fastland, vanligtvis från september till april / maj året därpå.

Vem spelar handboll?

Det spelas av män och kvinnor, varje lag består av 12 spelare, där 2 av spelarna är målvakter och resten av laget är utespelare. När du spelar spelet spelar en målvakt och 6 spelare samtidigt, de andra 5 spelarna sitter på bänken. Du kan byta ut någon av spelarna från bänken när som helst under matchen, så länge du bara har 7 eller färre spelare på planen.

Hur spelar du handboll?

Laghandboll är på många sätt som fotboll med några stora skillnader. Du använder en boll som liknar en fotboll, men mindre. Herrens storlek boll är större än damens boll, och du använder dina händer för att skicka bollen mellan varandra. Syftet med spelet är att överträffa motståndarlaget genom att kasta bollen i motståndarens mål. Det finns en linje cirka 6 meter från målet och endast den försvarande målvakten är tillåten inuti denna zon. Det finns ytterligare en linje 9 meter där alla frikast tas. 7 meter från målet finns också en strafflinje där straffkast tas.

Allmän kunskap om handboll

Ett normalt resultat i handboll skulle vara i området 25 – 23, och speltiden för seniorer är normalt 2 halvor på 30 minuter, med cirka 10-15 minuters pausvila. Det finns alltid 2 domare i handboll. Den ena står mitt i fältet och koncentrerar sig på vad de anfallande spelarna gör, och den andra vid mållinjen kontrollerar mest vad de försvarande spelarna gör och beslutar om det är ett mål eller inte. Ofta tilldelas två minuters straffar där laget måste spela med en spelare mindre i 2 minuter, ungefär som i ishockey. När du spelar handboll får du passera bollen i vilken riktning som helst, för var tredje steg behöver du studsa bollen.

Jason B. Warren, är en sportentusiast med god kunskap om olika sporter. Han älskar ovanliga sporter och gillar att marknadsföra nya aktiviteter.

Läs också Grundläggande regler som ska följas när du spelar handboll