Norges lag i beachhandboll triumferar i kampen mot sexistiska uniformsregler.

Sportens internationella organ har slagit fast att kvinnliga beachhandbollsspelare inte längre kommer att behöva tävla i bikini. Tre månader efter beslutet att straffa Norges lag för att de bar shorts istället för de nödvändiga bikinisarna väckte ett världsomspännande uppståndelse.

Internationella handbollsförbundet (IHF) har publicerat nya regler för sporten, och kvinnor skulle vara skyldiga att tävla i “korta tighta byxor med en tät passform” och ett “body fit linne” från och med januari 2022. Reglerna ändrades den 3 okt, men det är först nu som de tar fart.

Kvinnliga spelare kan tidigare ha blivit bötfällda eller diskvalificerade om de inte bar midrifftröjor och bikinibyxor “skurna i en uppåtgående vinkel mot toppen av låret” och “med en tät passform”. Å andra sidan fick manliga spelare bära linne och shorts som inte var mer än 4 tum ovanför knäet.

Norges handbollsförbunds ordförande, Kre Geir Lio, beskrev reformen som “både ett genuint och symboliskt steg” i kampen mot könsdiskriminering inom sporten.

“Jag tror att det är bra för spelet, men först och främst tror jag att det är bra för damerna, och det är bra för hur vi respekterar varandra inom sport”, sa han till NBC News på måndagen via telefon från Bod, Norge.

Även om de nya uniformsstandarderna varierade mellan män och kvinnor – damshorts måste fortfarande vara passande, medan herrshorts inte är det – sa Lio att kvinnliga spelare informerade honom om att de presterade bättre i de tighta shortsen och var “extremt nöjda” med sin nya förmåga att välja längd.

Efter att ha burit sina föredragna lårlånga elastiska shorts under en match den 25 juli för att protestera mot den reglerade bikinibottnen som de uppgav gjorde dem “extremt obekväma”, fick det norska damlaget stöd från hela världen. En böter på 1 500 euro ($ 1 700) ålades laget.

Norska handbollsförbundet har drivit på för konsekventa regeländringar sedan 2006, men Lio tror att kvinnornas protest i juli var en vändpunkt.

Pink, en amerikansk musiker, anmälde sig frivilligt att betala lagets böter som utfärdats av Europeiska handbollsförbundet för att ha brutit mot reglerna, men Lio hävdade att det inte var nödvändigt. Enligt förbundet donerades pengarna så småningom “till en betydande internationell idrottsstiftelse som uppmuntrar jämställdhet för kvinnor och flickor inom idrotten” enligt partnerskapet.

Lio och IHF:s president Hassan Moustafa höll samtal bakom kulisserna om saken under OS i Tokyo senare samma månad. Idrottsministrar från Norge, Sverige, Finland, Island och Danmark skrev ett öppet brev i september där de uppmanade förbundet att äntligen agera i frågan. Fullmäktige hade godkänt ändringarna i början av oktober.

Det globala stödet var “mycket speciellt”, enligt Lio, som beskrev den plötsliga uppmärksamheten i media som “en ny upplevelse” för honom och laget, som representerar en relativt liten sport i ett land med en befolkning på bara 5 miljoner människor .