Handens fascinerande historia

Variationer på handbollsspelet har spelats över hela världen i tusentals år. Känd som ett av de äldsta bollspelen, spelades handboll i Egypten för över fyra tusen år sedan, i det antika Rom och av många sydamerikanska kulturer.

De gamla egyptierna spelade en mängd olika bollspel. 

Ritningar av egyptier som spelar handboll har hittats som dekorerar femtusen år gamla gravar vid Saqqara, som visar tjejer i två lag som spelar spelet. Bollar som används i egyptiska handbollar var utformade för att vara både lätta och hållbara – de var gjorda av en skinnskinn fylld med hö eller andra växtfibrer som papyrus.

I det romerska riket kallades spelet expulsim ludere och spelades på banor som kallades sphaeristas. Alexander den store sägs ha varit ansvarig för att sprida spelet bland grekiska kolonier i Italien under det första årtusendet f.Kr., och därifrån sprids det till andra länder i Romarriket. Detaljer om hur spelet spelades under den här eran är skissartade, men man tror att det liknar det som idag kallas enväggshandboll.

I Frankrike under medeltiden kallades spelet jeux de paume (palmspel) och var populärt bland både adel och bönder. Bollen var gjord av bitar av tätt valsat tyg sydd ihop, och när spelet utvecklades användes handskar för att möjliggöra mer kraftfull träff av bollen. Denna form av handboll tros vara en tidig föregångare till tennis – när spelet utvecklades i Frankrike började spelarna använda större och större handskar tills de så småningom började använda saker som liknade tidiga tennisracketar.

I Amerika är handboll över tre tusen år gammal och har sitt ursprung i Mexiko. Handbollsspelare visas på målade keramikartiklar, skulpturer och väggmålningar som finns på arkeologiska platser i många delar av Centralamerika. Av de spel som spelats av dessa forntida civilisationer är den som mest liknar modern handboll Rebotea a mano con pelota dura, eller “Hardball pelota rebounded with the hand”. Detta spel spelades av Chichimeca-folket, på banor som mäter 20 fot och 40 fot. Många forntida ruiner i Centralamerika innehåller sådana domstolar, och tillsammans med mängden konst som skildrar spelet, indikerar det att det var en viktig del av livet för dessa forntida kulturer.

Idag är handboll en allt populärare sport – den har blivit en del av de olympiska spelen och många internationella turneringar ägnas åt handboll – inte förvånande är att det egyptiska laget är känt för att vara mycket begåvat, kanske på grund av alla civilisationer i världen , de har spelat det längst!

Meddelande till utgivare:

Du är välkommen att använda den här artikeln i ditt Ezine eller på din webbplats; dock måste ALLA länkar förbli intakta och aktiva.

Läs också Sport i Japan – från volleyboll till handboll!